Συχνές Ερωτήσεις
Ποιος είναι ο σκοπός του μαθήματος;
Σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, τη χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τη χρήση εφαρμογών γραφείου, την εξοικείωση με το λειτουργικό σύστημα Linux καθώς και την εξοικείωση με το Matlab/Octave (περιβάλλον μαθηματικών υπολογισμών).
Πότε ξεκινάει το μάθημα;
Το μάθημα ξεκινάει την πρώτη εβδομάδα του εξαμήνου σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Τμήματος (23/09/2024)
Πότε τελειώνει το μάθημα;
Το μάθημα τελειώνει την τελευταία εβδομάδα του εξαμήνου σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Τμήματος (20/12/2024)
Πώς μπορώ να ενημερώνομαι για το μάθημα;
Όλες οι πληροφορίες σχετικά με το μάθημα βρίσκονται στο site του μαθήματος στη διεύθυνση https://eclass.physics.uoc.gr/courses/PH150 και στην εκπαιδευτική πλατφόρμα elearning.physics.uoc.gr . Υπάρχει η ύλη του μαθήματος (θεωρία και εργαστήρια), τα διαδικαστικά θέματα, το πρόγραμμα, χρήσιμοι σύνδεσμοι, πληροφορίες επικοινωνίας με τους διδάσκοντες κ.α. Όλες οι πληροφορίες που υπάρχουν στο site αλλά και όσες προστεθούν κατά τη διάρκεια του εξαμήνου θεωρείται ότι έχουν γνωστοποιηθεί σε όλους τους φοιτητές.
Πώς γίνεται το μάθημα;
Κάθε Πέμπτη στις 11:00 γίνεται το μάθημα πάνω στις νέες έννοιες της θεωρίας στην αίθουσα υπολογιστών. Αμέσως μετά στις 14:00, ακολουθεί το εργαστηριακό μέρος του μαθήματος στο οποίο οι φοιτητές εφαρμόζουν στην πράξη τη θεωρία εκτελώντας συγκεκριμένες εργαστηριακές ασκήσεις στον υπολογιστή.
Ποιοι μπορούν να κάνουν εγγραφή στα εργαστήρια;
- Όλοι οι πρωτοετείς
- Οι φοιτητές παλαιοτέρων ετών οι οποίοι δεν παρακολούθησαν το εργαστήριο ή έμειναν από απουσίες ή αποφάσισαν να το παρακολουθήσουν από την αρχή με απουσίες.
Ποιοι δεν μπορούν να κάνουν εγγραφή στα εργαστήρια;
Όλοι οι φοιτητές μπορούν να κάνουν εγγραφή στα εργαστήρια. Η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική
Οι φοιτητές που δεν υποχρεούνται σε εγγραφή στα εργαστήρια πώς θα παρακολουθούν το μάθημα
Οι φοιτητές προηγούμενων ετών που δεν υποχρεούνται σε εγγραφή στο εργαστήριο έχουν πρόσβαση σε όλο το εκπαιδευτικό υλικό στην πλατφόρμα του μαθήματος. Συγκεκριμένα μπορούν:
- Να εγγραφούν στην εκπαιδευτική πλατφόρμα του μαθήματος και να έχουν πρόσβαση στις παρουσιάσεις και τις σημειώσεις της θεωρίας, τις εργαστηριακές ασκήσεις και τις εβδομαδιαίες εργασίες
- Να υποβάλουν τις εβδομαδιαίες ασκήσεις και εργασίες
Η υποβολή των εβδομαδιαίων εργασιών για τους φοιτητές προηγούμενων ετών είναι υποχρεωτική και (ο μέσος όρος των βαθμών των εργασιών) συμμετέχει με 15% στον τελικό βαθμό. Κάθε εργασία που δεν υποβάλεται παίρνει βαθμό 0 και επιπλέον δεν είναι διαθέσιμη για μελέτη μετά το τέλος της προθεσμίας υποβολής της. Για την υποβολή κάθε εργασίας, είναι προαπαιτούμενη η εμπρόθεσμη ολοκλήρωση και υποβολή των ασκήσεων "μελέτης" και "εργαστηρίου".
Στον τελικό βαθμό του μαθήματος για τους φοιτητές που δεν δικαιούνται εγγραφή στα εργαστήρια συμμετέχει ο βαθμός της τελικής εξέτασης κατά 85% και ο βαθμός των εργασιών κατά 15%. Όποιος δεν υποβάλει καμία εργασία μπορεί να δώσει τελική εξέταση αλλά ο τελικός βαθμός θα είναι το 85% του βαθμού που θα γράψει στην τελική εξέταση (85%*βαθμόςΤελικήςΕξέτασης + 15%*0)
Δες αναλυτικά τι ισχύει για τους φοιτητές μεγαλύτερων ετών
Μπορώ να επιλέξω ημέρα εργαστηρίου;
Η μέρα και οι ώρες του εργαστηρίου είναι αυτές που αναφέρονται στο πρόγραμμα μαθημάτων του Τμήματος και δε μπορούν να αλλάξουν.
Μπορώ να αλλάξω την ημέρα που θα παρακολουθήσω το εργαστήριο;
Η μέρα και οι ώρες του εργαστηρίου είναι αυτές που αναφέρονται στο πρόγραμμα μαθημάτων του Τμήματος και δε μπορούν να αλλάξουν.
Αν χάσω ένα εργαστήριο, μπορώ να το αναπληρώσω άλλη μέρα;
Αναπλήρωση ερργαστηρίου δεν μπορεί να γίνει. Αν συντρέχει σοβαρός λόγος επικοινώνησε με το διδάσκοντα
Τι διαδικασίες πρέπει να κάνω πριν το πρώτο εργαστήριο;
Εγγραφή στο τμήμα Φυσικής
Ενεργοποίηση λογαριασμού τουλάχιστον μία μέρα πριν το εργαστήριο (θα πάρεις έντυπο με τα στοιχεία κατά την εγγραφή)
Τι είναι η ενεργοποίηση του λογαριασμού μου;
Είναι η διαδικασία κατά την οποία ορίζεις τον κωδικό σου και αποκτάς πρόσβαση στο λογαριασμό σου και στο email τα οποία θα χρησιμοποιείς στη σχολή. Η ενεργοποίηση γίνεται με τα στοιχεία που θα παραλάβεις μετά την εγγραφή σου στο Τμήμα Φυσικής
Είναι υποχρεωτικό να παρακολουθώ το μάθημα;
Ναι, η παρακολούθιηση του θεωρητικού και του εργαστηριακού μέρους του μαθήματος στις αίθουσες υπολογιστών είναι υποχρεωτική.
Ποια μέρα πρέπει να παρακολουθώ το εργαστήριο;
Κάθε Πέμπτη 11:00 με 17:00.
Πότε ξεκινάει το μάθημα;
Το μάθημα ξεκινάει την Πέμπτη 26/9 στις 11:00 το πρωί, στις αίθουσες υπολογιστών.
Δίνεται βιβλίο για το μάθημα;
Όχι, για το μάθημα θα χρειαστεί να διαβάσεις την ύλη από το site του μαθήματος
Τι προετοιμασία χρειάζεται πριν το μάθημα;
Να έχεις ολοκληρώσει τη μελέτη της θεωρίας και την άσκηση Μελέτης της εβδομάδας ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε απορίες και να εκτελέσεις τις εργαστηριακές ασκήσεις.
Πώς γίνεται το μάθημα στο εργαστήριο;
- Πριν την έναρξη του εργαστηρίου θα πρέπει να έχεις μελετήσει όσα μάθαμε στο θεωρητικό μάθημα της Πέμπτης και να έχεις ολοκληρώσει την άσκηση Μελέτης.
- Στο ξεκίνημα δηλώνεις παρουσία
- Κατά τη διάρκειά του εκτελείς την άσκηση εργαστηρίου και μπορείς να ρωτήσεις απορίες τόσο για τη θεωρία όσο και για την άσκηση
- Ολοκληρώνεις τις ασκήσεις ηλεκτρονικά, μέσα στην εκπαιδευτική πλατφόρμα του μαθήματος
Αν δεν παρακολουθήσω τη θεωρία;
- Το θεωρητικό και το εργαστηριακό μέρος του μαθήματος είναι υποχρεωτικά, οπότε η μη παρακολούθηση σημαίνει ότι θα πάρεις απουσία.
Αν δεν μπορώ να παρακολουθήσω το εργαστήριο λόγω ασθένειας τι πρέπει να κάνω;
Θα πρέπει να στείλεις χαρτί από γιατρό που να δικαιολογεί ότι δεν μπορείς να παρακολουθήσεις. Αν δεν παρακολουθήσεις τη θεωρία και το εργαστήριο, θα πρέπει να έχεις καλύψει την ύλη του και να κάνεις την άσκηση μέχρι το επόμενο.
Είναι υποχρεωτικό να παρακολουθώ το εργαστήριο;
Ναι, η παρακολούθηση του εργαστηρίου είναι υποχρεωτική.
Μπορώ να κάνω απουσίες;
Μπορείς να κάνεις μόνο 2 απουσίες κατά τη διάρκεια του εξαμήνου.
Αν κάνω περισσότερες από 2 απουσίες;
Αν κάνεις περισσότερες από 2 απουσίες, δε θα μπορέσεις να συνεχίσεις την παρακολούθηση του εργαστηρίου, δε θα μπορείς να δώσεις εξετάσεις στην εξεταστική του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου και θα πρέπει να παρακολουθήσεις ξανά το εργαστήριο το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.
Αν χάσω ένα εργαστήριο χρειάζεται να κάνω κάτι πριν το επόμενο;
Αν δεν παρακολουθήσεις κάποιο εργαστήριο, για οποιονδήποτε λόγο, θα πρέπει να καλύψεις την ύλη και να υποβάλλεις τη μελέτη και τις εργαστηριακές ασκήσεις του εργαστηρίου που έχασες πριν την έναρξη του επόμενου. Κάθε εργαστήριο προϋποθέτει την κατανόηση της ύλης των προηγούμενων.
Οι περισσότερες ασκήσεις αποτελούν συνέχεια ή προϋποθέτουν τις γνώσεις ασκήσεων προηγούμενων εργαστηρίων
Πρέπει να ολοκληρώνω την εργαστηριακή άσκηση μέχρι τέλος κάθε φορά;
Ναι, οι ασκήσεις πρέπει να ολοκληρώνονται στη διάρκεια του εργαστηρίου
Είμαι στο δεύτερο (ή μεγαλύτερο) έτος και έχω παρακολουθήσει το εργαστήριο, αλλά δεν το έχω περάσει. Μπορώ να το παρακολουθήσω ξανά φέτος;
Tι θα γίνει αν κάνω απουσίες;
Δεν μπορείς να συμμετέχεις στις εξετάσεις του μαθήματος, ούτε και την εξεταστική του Σεπτέμβρη. Επιπλέον, θα πρέπει να παρακολουθήσεις ξανά το εργαστήριο το επόμενο έτος.
Τι είναι η πρόοδος;
Η πρόοδος είναι μια εξέταση κατά τη διάρκεια του εξαμήνου σε ένα τμήμα της ύλης του μαθήματος.
Πώς προκύπτει ο τελικός βαθμός στο μάθημα;
- Για τους φοιτητές που παρακολουθούν το εργαστήριο, το 70% του τελικού βαθμού προκύπτει από την τελική εξέταση του Ιανουαρίου, το 15% από τo βαθμό της προόδου και το 15% από τον βαθμό (μ.ο) των εβδομαδιαίων εργασιών.
- Οι φοιτητές προηγούμενων ετών που δεν παρακολουθούν το εργαστήριο, μπορούν να επιλέξουν η πρόοδος να μετρήσει ή όχι στον τελικό βαθμό (προαιρετική πρόοδος). Αν δεν μετρήσει, ο βαθμός της τελικής εξέτασης συμμετέχει με ποσοστό 85% στον τελικό βαθμό. Ο βαθμός (μ.ο) των εβδομαδιαίων εργασιών συμμετέχει με ποσοστό 15% στον τελικό βαθμό.
- Το Σεπτέμβρη ο τελικός βαθμός για όλους ανεξάρτητα, υπολογίζεται ως άθροισμα 85% του βαθμού της εξέτασης συν 15% του βαθμού των εργασιών
Τι είναι οι εβδομαδιαίες εργασίες και γιατί να τις κάνω;
Οι εβδομαδιαίες εργασίες είναι εργασίες που αφορούν στην ύλη του εργαστηρίου της προηγούμενης εβδομάδας. Οι εργασίες αυτές ανοίγουν και κλείνουν συγκεκριμένες ημέρες κάθε εβδομάδας μέσα στην εκπαιδευτική πλατφόρμα. Η υποβολή έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:
1. Ο μέσος όρος των βαθμών των εργασιών συμμετέχει με ποσοστό 15% στον τελικό βαθμό
2. Δίνει εβδομαδιαίο κίνητρο για ενασχόληση με το μάθημα και για έλεγχο των γνώσεων του προηγούμενου εργαστηρίου
3. Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής είναι διαθέσιμες οι λύσεις των ασκήσεων και ο βαθμός της κάθε εργασίας
4. Οι εκφωνήσεις και οι λύσεις τους εργασιών είναι διαθέσιμες αποκλειστικά και μόνο σε όσους έχουν κάνει υποβολή της συγκεκριμένης εργασίας, γεγονός χρήσιμο κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Οσοι δεν υποβάλουν εμπρόθεσμα κάποια εργασία, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτήν μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής
Δεν πρόλαβα να υποβάλω την εργασία και έκλεισε. Μπορείτε να την ανοίξετε για να την υποβάλω;
Οι προθεσμίες για τη λήξη των εργασιών είναι γνωστές από την αρχή του εξαμήνου και ο χρόνος που δίνεται για την ολοκλήρωσή τους είναι αρκετός. Οι προθεσμίες ρυθμίζονται στην πλατφόρμα και είναι γνωστές από την αρχή του εξαμήνου και δεν μπορεί να αλλάξουν αργότερα και κατά περίπτωση. Είναι καλή πρακτική να ξεκινάτε τις εργασίες έγκαιρα και όχι κοντά στη λήξη της προθεσμίας υποβολής.
Που και πότε θα διεξαχθεί η τελική εξέταση;
Η τελική εξέταση θα γίνει στα εργαστήρια υπολογιστών μέσα στην εξεταστική του Ιανουαρίου.
Πότε γράφω τελική εξέταση;
Η τελική εξέταση δίνεται κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου του Ιανουαρίου σε ημερομηνία που καθορίζεται από τη γραμματεία και ανακοινώνεται στο πρόγραμμα της εξεταστικής.
Σε ποια ύλη γράφω τελική εξέταση;
Στην ύλη που αφορά και στις ενότητες "Εισαγωγή στο Linux", "Εισαγωγή στο Matlab/Octave", "Εισαγωγή στο Office" και Αλγόριθμοι
Σε ποια ύλη γράφω στην επαναληπτική εξέταση του Σεπτέμβρη;
Στην ύλη που αφορά και στις ενότητες "Εισαγωγή στο Linux", "Εισαγωγή στο Matlab/Octave", "Εισαγωγή στο Office" και Αλγόριθμοι
Σας έχω στείλει mail από το προσωπικό μου email (gmail,yahoo,κλπ) αλλά δεν πήρα απάντηση. Το λάβατε;
Σύμφωνα με απόφαση του Πανεπιστημίου, όλες οι επικοινωνίες με τους φοιτητές πρέπει να γίνονται από το email που έχουν στο Πανεπιστήμιο. Συνεπώς για να πάρεις απάντηση θα πρέπει να ξαναστείλεις το email σου από το ph****@edu.physics.uoc.gr (Εξαιρούνται οι πρωτοετείς που δεν έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους)
Πώς θα μπω στην εκπαιδευτική πλατφόρμα του μαθήματος;
Η εκπαιδευτική πλατφόρμα του μαθήματος βρίσκεται στο σύνδεσμο https://elearning.physics.uoc.gr/
Για την ενεργοποίησή της θα ενημερωθείς από τους διδάσκοντες.