Το Σύμπαν για Αρχάριους (ΠΚ1019)

Βάσω Παυλίδου, Κώστας Τάσσης

Περιγραφή

Το μάθημα είναι υβριδικό, και περιλαμβάνει σύγχρονες συναντήσεις και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση. 

Σύγχρονες συναντήσεις: Καθε Παρασκευή, 17:00-19:00 στην Αίθουσα 3 του Φυσικού (κτίριο Τμήματος Φυσικής, δίπλα στις γραμματείες στον ημιόροφο) και μέσω zoom εδώ: https://uoc-gr.zoom.us/j/83503671645?pwd=ka1DgmdUX18kIyyFw8M0oIKfaQEgqK.1 

Ασύγχρονη τηλεκπαίδευση: βιντεοσκοπημένο υλικό στην πλατφόρμα Mathesis, εγγραφείτε εδώ: https://mathesis.cup.gr/courses/course-v1:Astronomy+Eur1.1+25As/about 

----

Αυτό θα είναι ένα μάθημα για το Σύμπαν. Προσφέρεται από το Τμήμα Φυσικής σε όλους τους άλλους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το Σύμπαν θα είναι η αφορμή. Τα θέματα που θα συζητήσουμε είναι πολύ γενικότερα, και πολλαπλώς σημαντικά: η επιστημονική μέθοδος, η διαφορά επιστήμης από ψευδοεπιστήμη, η μάχη ενάντια στον ανορθολογισμό, η ερευνητική μεθοδολογία, η  ποσοτική λογική. Βέβαια, το Σύμπαν είναι ωραίο όχημα, οπότε θα πάρουμε την ευκαιρία αυτή για να εξοικειωθούμε με φυσικά φαινόμενα που παρατηρο

Περισσότερα  
Περιεχόμενο μαθήματος

1. Ο Ουρανός (η θέση μας στη Γη, μέτρηση της ακτίνας της Γης, απόδειξη της περιστροφής της Γης, φαινομενικές κινήσεις των ουράνιων σωμάτων στη διάρκεια της ημέρας) (1 εβδομάδα).

2. Ήλιος και Φεγγάρι  (Η θέση του Ήλιου στον ουρανό κατά τη διάρκεια του χρόνου, ο Σεληνιακός μήνας, εποχές, εκλείψεις) (1 εβδομάδα).

3. Τα γρανάζια του Ηλιακού συστήματος (νόμοι του Κέπλερ, νόμοι του Νεύτωνα, νόμος της Παγκόσμιας Έλξης, πλανητικές τροχιές) (2 εβδομάδες).

4. Ήλιος, το φιλικό Αστέρι της γειτονιάς μας (ζυγίζουμε τον Ήλιο, πυρηνικός αντιδραστήρας  Ήλιος, ηλιακή δραστηριότητα και ηλιακός καιρός) (1 εβδομάδα).

5. Οι πλανήτες ( μέγεθος του Ηλιακού συστήματος, ποικιλομορφία των πλανητών, εξερεύνηση του Ηλιακού συστήματος ) (1 εβδομάδα).

6. Το παράδοξο του Φέρμι (Άστρα στο Γαλαξία μας, αποστάσεις ανάμεσα στα άστρα, χρόνος που θα απαιτούνταν για αποικισμό του Γαλαξία)  (1 εβδομάδα)

7. Αστρογένεση (αστρικά μαιευτήρια στο Γαλαξία, συστατικά και συνταγή για τη γέννηση των άστρων) (1 εβδομάδα)

8. Εξωπλανήτες (ανίχνευση πλανητών γύρω από άλλα άστρα, ποικιλομορφία εξωπλανητών, πλανητογένεση). (1 εβδομάδα).

9. Ζωή στο Γαλαξία (Θεωρίες αβιογένεσης στη Γη, αναζήτηση ζωής σε άλλους κόσμους). (1 εβδομάδα)

10. Απειλές για τη ζωή (αστρικός θάνατος, αστρικές εκρήξεις, αστάθειες πλανητικών συστημάτων) (1 εβδομάδα)

11. Νοημοσύνη στο Γαλαξία (Εξίσωση Drake, χρονικές κλίμακες εξέλιξης της νοημοσύνης στη Γη, απειλές για τον πολιτισμό μας) (1 εβδομάδα)

12. Ανασκόπηση μαθήματος (1 εβδομάδα)

Μέθοδοι αξιολόγησης

Η αξιολόγηση γίνεται στα ελληνικά. Οι φοιτητές εξετάζονται και αξιολογούνται γραπτά στο τέλος του εξαμήνου, μέσω εξέτασης πολλαπλής εκλογής.

Μαθησιακοί στόχοι

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής/τρια θα είναι σε θέση:

  • Να ερμηνεύει φυσικά φαινόμενα που παρατηρεί γύρω του
  • Να γνωρίζει τη θέση του στο Ηλιακό Σύστημα και στον Γαλαξία μας, και να αναγνωρίζει την σημασία της προστασίας του Πλανήτη ως λίκνου της ζωής.
  • Να κατανοεί τις βασικές αρχές της ερευνητικής μεθοδολογίας και να περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας της επιστημονικής μεθόδου
  • Να εφαρμόζει ποσοτική λογική για την αντιμετώπιση απλών προβλημάτων που άπτονται της πρακτικής του καθημερινότητας
Μέθοδοι διδασκαλίας

Το μάθημα θα πραγματοποιηθεί υβριδικά, με ασυγχρονη παρακολούθηση βιντεοσκοπημένου υλικού, και ένα δίωρο σύγχρονης αλληλεπίδρασης την εβδομάδα για συζήτηση, εμβάθυνση, κι επίλυση αποριών. Για την εξυπηρέτηση των φοιτητών από το Ρέθυμνο, το δίωρο σύγχρονης αλληλεπίδρασης θα είναι δυνατόν να παρακολουθηθεί και εξ' αποστάσεως, καθώς η συνάντηση στο Ηράκλειο θα πραγματοποιείται σε αίθουσα εξοπλισμένη για τηλεδιασκέψεις. 

Ημερολόγιο